Programzáró ünnepséget tartott az Edison Klub

A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Tehetség Program 2 millió forintos támogatásával megvalósult NTP-TSZM-22-0125 kódszámú, A levegő lovagjai című pályázat programzáró ünnepségét tartotta az Edison Klub Tehetségpont 2023. június 24-én.

Népes közönség előtt – 47 meghívott vendég jelent meg – tartotta meg előadásait a pályázati csoport a csorvási iskola aulájában.


Benyovszki Gergő és Takács Ádám 7. osztályos tanulók konferálták az ünnepséget. Kovács Irén Ibolya, a program fővédnöke megnyitója után Murvai József programfelelős, az Edison Klub vezetője ismertette a pályázati programot. Kiemelte, hogy a Nemzeti Tehetség Program keretében több mint tíz éve eredményesen pályáznak és önzetlen segítők is részt vesznek a programok megvalósításában.

Ez után Barta Damján 5. osztályos tanuló mutatta be a micro:bit programját a közönségnek, majd Szilágyi Dávid érettségiző tanulónk gitározott.

 Az élőzene után Benyovszki Gergő és Takács Ádám mutatták be fizikai kísérleteiket a nyomással és a sűrűséggel kapcsolatban.

Szekerczés Martin 9. osztályos tanuló a SCRATCH-ben készített lövöldözős játékát mutatta be a közönségnek.

Lovas Olivér 5. osztályos tanuló zongorajátékával színesítette műsorunkat, majd bemutatta az általa tervezett 3D nyomtatóval készített ágyúját.

Majoros Máté 3. osztályos tanuló a Bee Bot robotméhecskék programozását ismertette.

Vendég előadóként Répás Kincső 5. osztályos tanuló a táblára szerelhető filctartó találmányáról beszélt.

Gelegonya Vivien 5. osztályos tanuló külső támogatóként csatlakozott a csoporthoz.

A Csodák Palotájában tett kirándulásunkat mutatta be. Budai Márk 5. osztályos tanuló a Lego Technik autó összeállításával szerepelt. Csáki Tamás Ádám 9. osztályos tanuló a 3D tervezést mutatta be. A műsor alatt kinyomtatott egy kulcstartót a rendezvény elején kisorsolt vendégnek.

A legnagyobb érdeklődést kiváltó programunkat, a magaslégköri ballonkísérletünket Szluka András mentorunk, üzemmérnök informatikus, MSc hallgató ismertette.

A ballon 35 025 m magasságot ért el, a kameránk lélegzet elállító felvételeket készített. Az emelkedés során a nézők telefonjaikkal élőben követhették az eseményeket, amatőr rádión folyamatosan érkeztek magyar hangon a GPS adatok. Az eszközök programozását Szabados László villamosmérnökkel közösen végezték, a szakszerű hidrogéntöltést és a ballon sikeres felbocsátását Papp Lászlónak köszönhettük. E program támogatói voltak: Kukla Zsolt elektrotechnikus, Kukla Imre a Solargroup Energy Kft. ügyvezető igazgatója, Kelemen Mihály, a Csorvási Gazdák Zrt. elnöke és a rádióamatőrök közössége.


Murvai József programfelelős oklevelekkel köszönte meg a szülők és a külső támogatók önzetlenségét, majd kötetlen beszélgetés mellett zajlott a vendéglátás.


Az alábbi linken egy rövid videó nézhető meg: https://www.youtube.com/watch?v=eImO8HjVJ24


Murvai József

programfelelős

az Edison Klub vezetője

Néhány rövid videó